Wybieramy najlepszy piekarnik do domowych wypieków
Wybieramy najlepszy piekarnik do domowych wypieków

Ciasta, biszkopty i inne rodzaje domowych wypieków wymagają nie tylko odpowiedniego przygotowania, ale także właściwego sposobu pieczenia. Jeśli więc zależy nam, aby domowe wypieki były zawsze udane, szczególną uwagę powinniśmy poświęcić wyborowi piekarnika. Nie każde bowiem urządzenie tego typu nadaje się do pieczenia. Jaki rodzaj piekarnika do domowych wypieków wybrać i jakie funkcje powinien on posiadać, aby nasze ciasta były zawsze udane i smaczne?

Zobacz wyjątkowe tapety dekoracyjne od Dekoori.pl

Piekarnik gazowy czy elektryczny – który lepszy do wypieku ciast?

Domowe wypieki możemy przygotowywać zarówno w piekarniku gazowym, jak i w elektrycznym. Jednak ze względu na bardziej równomierne rozprowadzanie ciepła, zdecydowanie lepszym wyborem dla osób, które piekarnika używają głównie do wypieku ciast, będzie piekarnik elektryczny. Jego zaletą jest również to, że szybciej się nagrzewa i lepiej utrzymuje stałą temperaturę w swoim wnętrzu. Piekarnik elektryczny w trakcie pracy traci bowiem mniejsze ilości ciepła, co przyczynia się do szybszego pieczenia oraz bardziej równomiernego wypiekania ciast.

Osoby, które korzystają z tradycyjnych piekarników gazowych pewnie nie raz zauważyły, że wypiekane w nich ciasta często przypalają się z góry, mimo tego, że pozostają surowe w środku. Aby uniknąć takiej sytuacji wybierajmy więc piekarniki elektryczne, w których ciepło rozprowadzane jest bardziej równomiernie. Piekarniki elektryczne mają jeszcze jedną, bardzo ważną funkcję, która doskonale sprawdza się przy pieczeniu ciast. Jest nią termoobieg, którego niestety nie uświadczymy w piekarnikach gazowych.

Termoobieg – must have jeśli zależy nam na znakomitych wypiekach

Osoby, które chętnie przygotowują domowe wypieki absolutnie nie mogą obyć się bez takiej praktycznej funkcji, jaką jest termoobieg. Czym on jest i na jakiej zasadzie działa?

Termoobieg to funkcja piekarników elektrycznych, która opiera swoje działanie na zainstalowanym we wnętrzu urządzenia wentylatorze. Uruchamia się on w momencie, kiedy wybierzemy program pieczenia z termoobiegiem i odpowiada za równomierne rozprowadzanie ciepła w całym wnętrzu piekarnika. Dzięki cyrkulacji powietrza wnętrze piekarnika szybciej się nagrzewa, a ciepło jest doprowadzane do każdego jego miejsca.

Dzięki funkcji termoobiegu możliwe jest także przygotowywanie kilku potraw równocześnie, na różnych poziomach piekarnika bez obaw, że jedne będą piekły się szybciej od innych. Termoobieg jest bardzo praktyczną funkcją, którą warto wykorzystywać zwłaszcza przy pieczeniu ciast. Pozwala on bowiem na przygotowywanie wypieków w znacznie krótszym czasie i w nieco niższej temperaturze, co ma niebagatelne znaczenie dla zużycia energii elektrycznej. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że korzystając z termoobiegu powinniśmy ustawić temperaturę o ok. 20 stopni niższą niż ta podana w przepisie (oczywiście tylko w sytuacji, kiedy sam przepis nie zaleca pieczenia z termoobiegiem).

Piekarnik elektryczny z funkcją termoobiegu – idealny wybór do wypieku domowych ciast

Elektryczny piekarnik z funkcją termoobiegu doskonale sprawdzi się do przygotowywania takich wypieków, jak tradycyjne ciasta, biszkopty, ciasteczka, wypieki drożdżowe i wiele innych. W sytuacji, kiedy przepis zaleca pieczenie tradycyjne, możemy natomiast skorzystać z programu pieczenia, który nie wykorzystuje funkcji termoobiegu. Tego rodzaju piekarnik w Neonet.pl będzie więc znakomitym wyborem dla osób, które często przygotowują domowe ciasta i chcą zadbać, aby były zawsze dobrze upieczone i smaczne.

Zobacz wyjątkowe tapety dekoracyjne od Dekoori.pl

Wybieramy najlepszy piekarnik do domowych wypieków
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.