Uprawa kawy w domu
Owoce kawowca

Kawowiec to roślina, którą z powodzeniem można uprawiać w domowych warunkach. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie – wystarczy tylko, że będziemy trzymać się głównych zasad. Jak hodować kawowiec w domu? Sprawdź najlepsze praktyki!

Uprawa z nasion czy z sadzonki?

Arabika to najpopularniejszy gatunek kawy uprawiany w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji, jednak można ją hodować także w domu przy odpowiednich warunkach, dzięki czemu będziemy mogli się cieszyć np. ristretto na ziarnach z własnej uprawy! Kawa Arabica nie jest kłopotliwa w uprawie, ale wymaga nieco cierpliwości. W pierwszej kolejności należy zdecydować, czy chcemy posiać kawę z nasion czy wykorzystać sadzonki. Nasiona są najbardziej popularne i łatwo dostępne w sklepach, jednak trzeba je posadzić od razu po zakupie, ponieważ mogą wykiełkować. Natomiast sadzonki kawy rzadko można spotkać w sklepach ogrodniczych – jeżeli się uda, trzeba wybrać okaz o zdrowych liściach, bez suchych lub żółtych końców.

Jakich warunków potrzebuje kawowiec?

Jeśli zdecydujemy się na uprawę kawy z nasion, należy je moczyć przez ok. 24h w letniej wodzie, a następnie posadzić w wilgotnej ziemi i zabezpieczyć folią. Najlepszą porą roku na hodowlę kawy jest wiosna lub lato, kiedy temperatura rośnie i pojawia się więcej słońca. Kawa w doniczce potrzebuje ok. 20-25 stopni C, jednak nie należy jej wystawiać bezpośrednio na słońce. Należy pamiętać, że zbyt duże wahania temperatur mogą zaszkodzić roślinie, co może skutkować zrzucaniem liści. Najlepiej postawić doniczkę przy oknie od strony wschodniej lub zachodniej, a w przypadku dużego nasłonecznienia zasłonić okno firanką.

Kawowiec wymaga wilgotnego powietrza, co może być trudne do zrealizowania w sezonie grzewczym. W tym przypadku warto ustawić obok doniczki nawilżacz powietrza i wystawić kawę na większą ekspozycję słoneczną. Prawidłowo posadzone i pielęgnowane ziarna wykiełkują po ok. 3-4 tygodniach. Wówczas należy przesadzić je do doniczki z ziemią kompostową, przeznaczoną do uprawy drzew cytrusowych – kawowiec wymaga bardzo żyznej i lekko kwaśnej ziemi. Roślina musi mieć zapewnione wilgotne podłoże, jednak nie można jej przelewać. Należy kontrolować stopień nawodnienia, podlewając wodą i co jakiś czas zraszając liście.

Kiedy zbiera się kawowe plony?

Każdy miłośnik kawy i hodowli roślin oczekuje szybkich efektów, jednak w przypadku uprawy kawowca należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ dopiero po około 4 latach pojawiają się owoce. Kawowiec w naturalnych warunkach przeważnie rośnie do ok. 2 metrów, jednak hodowany w domu zwykle nie przekracza 1 metra.

Kawa w doniczce uprawiana w domowych warunkach przeważnie kwitnie w czerwcu lub lipcu. Pojawiają się wtedy białe, lekko pachnące kwiaty w kształcie gwiazdek. Należy pamiętać, żeby zastąpić rolę pszczół, gdy zakwitną kwiaty i zbierać nektar za pomocą pędzelka, delikatnie omiatając każdy pręcik i słupek. Od momentu kwitnienia musi minąć 9 miesięcy, by kawowiec wypuścił owoce – najpierw przybierają kolor żółty, a następnie czerwony (wyglądem przypominają wiśnie). Z dojrzałych owoców należy wyjąć ziarna, oczyścić z pozostałości miąższu i wysuszyć. Następnie prażymy je na patelni, studzimy i mielimy.

Przez cały czas oczekiwania na zbiory owoców kawy, warto poeksperymentować ze smakami i nutami aromatycznymi. Takie możliwości dają kapsułki do ekspresu kapsułkowego, np. od Nespresso – wybór jest ogromny! Dzięki temu możemy odkryć zupełnie nowe smaki, wybrać najlepszy dla siebie i porównać z samodzielnie wyhodowaną kawą.

Uprawa kawy w domu – jak zacząć? Zobacz krótki poradnik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.